Skoči na glavno vsebino

Strokovna ekskurzija London

19. maj 2016 – 22. maj 2016

Nejc Špendal, iz 7. a razreda je Londonski utrip vpletel v en fleten video.
Bravo, Nejc.

Vožnja do Benetk je v sproščenem, pričakovanja polnem vzdušju minila kot bi mignil. Sledile so letališke formalnosti in ob 6.55 smo poleteli proti Londonu. Občutki na letalu so bili mešani, saj je veliko učencev prvič letelo. Po pristanku nas je pričakal dvonadstropni avtobus, s katerim smo se odpeljali do tradicionalnega angleškega kolidža Whitgift.

Navdušeni nad ogledom in življenjem na kolidžu smo se odpeljali proti hotelu. Po kratki osvežitvi smo se odpravili na naše prvo raziskovanje Londona. Naše postaje so bile Camden Town, postaja podzemne železnice Kings Cross, kjer je s perona 9 3/4 svoje potovanje na Bradavičarko pričel Harry Potter.

Ta dan je bil res dolg in večerni povratek v hotel nam je pričaral en velik nasmeh na obrazu.

Po odličnem zajtrku, smo se podali na raziskovanje Londona. Pred nami pa 2. dan. Najprej sprehod do London Eye in panoramski pogled na mogočni London. Potem smo odhiteli  do Buckinghamska palače na menjavo straže in ogled. Sprehodili smo se skozi St. James’s park, občudovali lepote narave, do Westminster Abbey, kjer so kronali vse kralje in kraljice, danes pa so neprekinjeno zvonili zvonovi v spomin na Ernesta Henrya Shackletona, ki je bil britanski raziskovalec Antartike. Dogodka so se udeležili tudi najvišji kraljevi predstavniki, mogoče je bila prisotna tudi kraljica Elizabeta II. Pot nas je vodila do Big Bena in Hauses of Parliament, do Downing Streeta 10, kjer prebiva angleški Prime Minister. Slikali smo se s kraljevo stražo na konjih in si ogledali ulične umetnike na Trafalgar Square. Na znamenitem Piccadily Circus smo pojedli malico in pridobili potrebno energijo za nadaljevanje. Čakal nas je obisk muzeja voščenih lutk Madame Tussauds. Krepka večerja v Pizza Hut in angleškem pubu Oysters Room in zaključek na zabaviščnem delu Londona, Leicester Square, kjer so z uličnimi umetniki zaplesale tudi Nika, Ana in Ula. Utrujeni, a polni novih vtisov in doživetij smo se vrnili v hotel.

Po obilnem angleškem zajtrku smo se podali na raziskovanje vzhodne in zahodne poloble na Greenwichu. Izvedeli smo, da domačini izgovarjajo  “grenič” in ne “grinvič”. Pod hribom pa smo si ogledali pomorski muzej in obiskali  Greenwich Market. Navdušila nas je najhitrejša jadrnica Cutty Sark, ki je pred več kot 100 leti iz Avstralije v London pripeljala pošiljko čaja  v takrat rekordnih 73 dneh . Proti centru Londonu smo se po Temzi odpravili z ladjo in pristali pri Tower of London. Temzo smo prečkali preko Tower Bridgea in ob Temzi nadaljevali pot proti Shakespeare Globe Theatre. Temzo smo ponovno prečkali prek migajočega Millennium Bridgea in se ustavili pri St. Paul’s Chatedral, kjer sta se poročila tudi princ Charles in princesa Diana.
Dan nas je utrudil in odlična večerja nam je dala energije za nakupe na znameniti Oxford in Regent Street, kjer je smo mlajši našli najstarejšo trgovino  z igračami na svetu Hamley’s, malo starejši pa prav tako zanimivo trgovino Victoria Secret. Ulice so bile prepolne različnih ljudi, kultur, ras,…
Tudi ta dan smo bili del 8 milijonske množice največjega mesta v Evropi. Skupaj z razočaranimi navijači Crystal Palace, ki so danes izgubili  finale angleškega pokala v nogometu proti Manchester Unitedu smo se s podzemno železnico vrnili v hotel.

Zbudili smo se v jasno, sončno jutro in dan je klical po uspešnem zaključku. Po obilnem zajtrku, nas je pred hotelom že čakal dvonadstropni avtobus v katerega smo zložili svoje kovčke in se odpeljali do znamenitega Science Museuma. Samo še nekaj ur nas loči od poleta nazaj v domovino.
V Science Museumu smo se izgubljali v svetu vesolja, svetu avtomobilov, računalnikov, energije, letal … in si po dvournem prostem ogledu sprehodili še skozi Natural History Museum, ki nas je navduši z odličnimi naravoslovnimi razstavami, še posebej oddelek dinozavrov in veliki sinji kit, ki sta pravi magnet za obiskovalce.
Oboroženi z znanstveno in naravoslovno izkušnjo se odpravili v park Kensington Gardens in ga užili čisto v angleškem stilu, ob sedenju, poležavanju na travi v skupini vrstnikov, prijateljev, med katerimi so se spletle tudi nove vezi, simpatije; se še močneje okrepile stare. Da utrujenost ne pozna meja, so nam dokazali fantje, ki so se več kot uro podili za žogo igrali nogomet in tržiški rugby.

Sledil je še prevoz do letališča. Na srečo na cesti v smeri proti letališču ni bilo nobenih zastojev, medtem, ko smo opazovali neprekinjeno po polžje premikajočo se množico avtomobilov na drugi strani. Letališče formalnosti so potekale brez problemov, časa pa dovolj, da smo se v miru pripravili na let.

Po pristanku je sledil še avtobusni prevoz do šole, mogočni rumeno vijolični dvonadstropni avtobus.

Imeli smo se nepozabno, pozitivno, sončno in za vse najboljša nagrada ob zaključku šolskega leta, vam dragi straši hvala za zaupanje, predstavnikom LTA jezikovne agencije ga. Vesni, ga. Lidiji in g. Željkotu pa iskrena zahvala za brezhibno, profesionalno izpeljan program.

 

Pomembne informacije pred odhodom

ODHOD – četrtek, 19. maja 2016. 
Pred osnovno šolo se bomo zbrali ob 00.15; odhod avtobusa proti Benetkam je ob 00.20. Odhod letala z letališča Marco Polo, Benetke proti Londonu je ob 6.55. Pristanek letala na letališču London Gatwick je ob 8.05.
Letalske vozovnice ne potrebujete, vstopne kupone – Boarding Pass – za vaš polet hranijo spremljevalci.
Na let se prijavite z veljavnim potnim listom ali z osebno izkaznico.
Prosimo, da upoštevate, da je največja dovoljena teža vaše prtljage 10 kg, velikosti 56x45x25cm, vključno s koleščki, žepki, ročaji,…

NASLOV HOTELA
Travelodge London Docklands Hotel
Coriander Avenue
Off East India Dock Road
London E14 2AA

POVRATEK
Domov se vračmo v nedeljo, 22. maja, ob 20.30 z letališča London Gatwick. Po pristanku na letališču Benetke Marco Polo ob 23.40 sledi avtobusni prevoz do šole. Prihod predvidoma ob 3. uri. O natančni uri našega prihoda bomo starše obvestili, ko se približamo Ljubljani.

<iframe src="https://prezi.com/embed/vnri5aej_-wa/?bgcolor=ffffff&lock_to_path=0&autoplay=0&autohide_ctrls=0&landing_data=bHVZZmNaNDBIWnNjdEVENDRhZDFNZGNIUE43MHdLNWpsdFJLb2ZHanI5Z1grVzVHem10enBPRlhMT2I2WUR6OTh3PT0&landing_sign=3xaht2B0EUTCGZdX9G1zE9l7EnXKudQDF_juh-NEu84" allowfullscreen="" mozallowfullscreen="" webkitallowfullscreen="" id="iframe_container" frameborder="0" height="400" width="550"></iframe>

Pozdrav iz Londona …

Get around London

London is a diverse and exciting city with some of the world’s best sights, attractions and activities.

Look to the right

London is a leading global city with strengths in the arts, commerce, education, entertainment, fashion, finance, healthcare, media, professional services, research and development, tourism, and transport all contributing to its prominence.

Good times

You can’t fail to be excited by London’s amazing attractions. See the city from above on the London Eye; meet a celebrity at Madame Tussauds; examine the world’s most precious treasures at the British Museum or come face-to-face with dinosaurs at the Natural History Museum.
Dostopnost