Letos prvič obeležujemo teden slovenske hrane. Letos poteka od 11. do 17. novembra 2024.Teden slovenske hrane je izraz spoštovanja domačih pridelovalcev in predelovalcev hrane, kmetov in zadrug, s tem jim izkazujemo posebno pozornost in zahvalo.
Tradicionalni slovenski zajtrk je že štirinajsti po vrsti in je eden izmed osrednjih dogodkov tega tedna. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se bo vedno izvajal v omenjenem tednu-tretji petek v novembru, letos je to 15. novembra.
Letošnja osrednja tema je zajtrk kot celota. Izpostavljamo torej vseh pet sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka (kruh, maslo, med, mleko in jabolko), ter poudarjamo pomen in prednosti lokalne oziroma slovenske hrane. Vse aktivnosti povezujemo s sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Osrednja dejavnost tradicionalnega zajtrka se je dogajala v večnamenskem prostoru. Skupaj s Slorestom smo pripravili pokušino jedi in razstavo. Učitelj Andrej Cej je predstavil delo čebelarjev in pomen medu in ostalih čebeljih izdelkov za prehrano in ohranjanje zdravja.
Nataša Bergant