Skoči na glavno vsebino

Cela dva meseca je enkrat ali dvakrat tedensko naša šola dišala po svežem testu za kruh in hrenovkah, saj so učenci, ki sodelujejo v razširjenem programu Rap – prehrana od 1. do 5. razreda pripravljali hrenovke v testu. Nekateri temu receptu rečejo tudi pujski v srajčki.

Vsaka skupina je pripravila sestavine in bila pozorna na postopek peke. Pod budnim očesom učiteljice so učenci z navdušenjem zamesili testo, ga razvaljali, vanj zavili hrenovke in jih pekli v pečici. Medtem ko so se hrenovke počasi zlatorjavopekle, so se učenci zabavali ob klepetu o njihovi najljubši hrani, pekovskih dogodivščinah idr.

Recept za peko hrenovk v kvašenem testu, ki so ga uporabili učenci, je bil preprost, a učinkovit:

Sestavine:

Testo:
350 g pšenične bele moke
0,5 vrečke suhega kvasa
130 g navadnega jogurta Radi imamo domače
100 ml mleka
3 žlice olja
1 žlička soli

2 paketa hrenovk Radi imamo domače

1 jajce
5 žlic mleka

Postopek:

Vse sestavine zmešamo skupaj in pregnetemo, da dobimo gladko in nelepljivo testo.

Testo oblikujemo v debelo kačo in jo narežemo na 8 enakih delov – kačo razpolovimo, dobljeni polovici zopet razpolovimo, na koncu pa razpolovimo še četrtine. Vsak kos razvaljamo do pravokotnika, ki naj v višino meri 1x, v dolžino pa 1,5x dolžine hrenovke. V konec pravokotnika zarežemo resice, vzporedne z daljšo stranico, dolge pa naj bodo približno 4 cm. Na konec, nasproten resicam, položimo hrenovko in jo tesno zavijemo proti resicam. Ko pridemo do resic, jih poveznemo čez zavito hrenovko tako, da je med njimi nekaj milimetrov prostora. Postopek ponovimo za vse hrenovke.

Oblečene hrenovke razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko in jih premažemo z mešanico mleka in jajc. Pečemo jih 15-20 minut pri 200 °C.

Po končani peki so učenci uživali v okusnem produktu svojega dela. S to uspešno kulinarično izkušnjo se učenci že veselijo zadnjega izziva v kuhinji v tem šolskem letu.

Učiteljica, Živa Ovsenek

(Št. obiskov: 65, od tega 1 danes)
Dostopnost